Sacrementskerk, alleen nog de toren

Brokken van de kerk

Alles is nu afgebroken. Allen de statige toren staat nog fier overeind. Ik zie hem vanuit de verte al staan. 

Er is zelfs een plek op de Laan van Meerdervoort (blokken verwijdert van de kerk) waar je het puntje boven de huizen uit ziet steken.

“Er is maar één hijskraan in Nederland die deze hoogte kan bereiken,” vertelt een buurtbewoonster. “Daarom wordt de toren pas in januari gesloopt.” Ze kijkt omhoog. Enkele voorbijgangers nemen gretig foto’s. Ook een professionele fotograaf staat even stil. Het blijft een happening. Zo’n enorme kerk met jaren aan geschiedenis. Nu helemaal kaalgeplukt.

“Ik kijk er elke dag naar,” vertelt de buurtbewoonster. “Nu het nog kan.”

Toren als enige nog fier overeind

Ze vertelt verder: “er is een nieuwe wet in de maak. Een wet die de kerken gaat beschermen. Kerken die belangrijk zijn voor het aanzien van de buurt, zullen in de toekomst een nieuw bestemmingsplan krijgen waardoor ze kunnen blijven staan.”

Bulldozer

Te laat, denk ik bij mijzelf. Deze imponerende kerk heeft het niet gehaald. Maar misschien was het wel nodig om de gemeente te laten beseffen dat dit echt niet kan. 

Je kan de wijk inkijken. Het karkas en een
groot deel van de pastorie zijn weg

Bij het laatste stuk van de pastorie staat een stoel tegen de muur. Het gebouw lijkt doormidden gehakt. We kijken als bij een poppenhuis naar binnen.

Eenzame stoel bij de pastorie tegen een
tegelwand

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.