Stadsboerderij De Gagelhoeve 4,8klm

Het is een druilerige dag. Gelukkig regent het niet op dit moment

Je start op de Copernicuslaan bij de buurtsuper ‘Florya’ op nummer 58.

Turkse buurtsuper ‘Florya

‘Florya’ is een ideale turkse buurtsuper voor als je iets vergeten bent te kopen of als je verlegen zit om een praatje, want, de turkse eigenaar maakt met iedereen wel een klein praatje. Ze zijn elke dag open tot een uur of 21.30. 

Je gaat rechtdoor over de brug.

Brug Valkenboskade

Daarna ga je meteen naar links, de Valkenboskade op. Die vervolg je tot je aan je rechterkant water ziet. Dat is de Mient. Daar ga je met een paadje naar beneden, langs het water.

Aan het einde van dit paadje is een trap aan de linkerkant. 

Pad langs het water

Daar ga je omhoog. Dan steek je de weg  over en gaat naar rechts richting de stoplichten. Hier steek je over en loopt naar beneden naar de ingang van stadsboerderij ‘De Gagelhoeve’.

De Gagelhoeve, alsof je even op het platteland bent

Het is alsof je in een andere wereld stapt. Ineens waan je je op het platteland.

Dieren op de ‘Gagelhoeve’

Een echte boerderij met allerlei dieren (zie Theo en Thea geit). Er is ook een kinderspeelplaats voor de kleintjes en houten banken voor de ouders om op te zitten. En boeken om te lezen. Verder kan je hier nog verse eieren en honing kopen. Ga ook eens naar binnen om het reuze konijn te knuffelen. 

Je vervolgt je weg.

Je komt uit op een kruispunt waar je naar links gaat. Laan van Eik en Duinen. Op de hoek zit zo’n typisch haags ‘Paviljoen De Mient’ , een soort blokhut-kantine waar je thee, koffie of een snack kan krijgen.

‘Paviljoen De Mient’

Uitzicht links van de Laan van Eik en Duinen. Dit is de nieuwe begraafplaats ‘Eik en Duinen’:

De nieuwe begraafplaats ‘Eik en Duinen’

Aan de rechterkant zie je de oude begraafplaats ‘Oud Eik en Duinen’. Daar ga je in. 

Begraafplaats ‘Oud Eik en Duinen oprijlaan

Het lijkt bijna op een park met wandelpaden. En dat blijkt te kloppen.

Plattegrond begraafplaats ‘Oud Eik en Duinen’

Er staat bij de ingang een bord met een plattegrond. Binnen kan je een wandeling halen. Zou ik zeker een keer proberen (zie Rondwandeling begraafplaats ‘Oud Eik en Duinen).

Bordjes met paden die je kan volgen voor een wandeling

Bijzonder gelegen graven.

Je verlaat de begaafplaats weer en loopt verder. Aan het eind van deze laan kom je uit op een drukke weg, de oude Haagweg. Daar ga je naar rechts. Dit is geen mooie weg.

De Oude Haagweg

Maar dan zie je toch ineens aan je rechterkant een verscholen pareltje. Een klein paradijsje temidden van het vele verkeer.

Prachtig huis aan de Oude Haagweg

Na dit huis ga je de eerste zijstraat rechts. Je loopt op een speelplaats af. Daar ga je omheen en blijft rechtdoor lopen. Aan het einde van deze straat buigt de weg naar links. Rechts zie je een stuk land.

Educatieve tuinen ‘Kornoelje’

Dit zijn educatieve tuinen waar je echt even doorheen moet lopen. Door de weeks zijn ze open van 8.15-16.00. 

Aan het einde van deze straat ga je naar links. Dan ben je weer op de Mient. Een beetje te druk, dit stukje, maar gelukkig ga je weer snel weg van deze straat. Bij de derde straat rechts de Appelstraat in. Hier is het rustig. En daar is een paar leuk cafeetje waar je kan gaan zitten: ‘Appels en Peren’.

Café ‘Appels en Peren’

Je loopt tot een kleine mini rotonde. Daar ga je naar rechts. Dit is een lange laan met veel buurtwinkels. En heet de Vlierboomstraat. Je passeert ook een grote kerk met een vijver. Daar hebben ze een café met een leuk terras gemaakt. Ook weer zo een plek waar je even helemaal tot rust kan komen.

Helemaal aan het eind van deze straat steek je een grote weg over. Je blijft rechtdoor gaan. Dit is een niet zo’n mooi stukje van Den Haag maar als je dan bij het meest lelijke gebouw van deze straat toch even door een raampje naar binnen durft te gluren  zie je ineens een hele grote tramremise met een heuse werkplaats. Heel verrassend.

Tramremise
Meest lelijke gebouw van de straat

Even gluren door de ramen. Het gebouw van binnen:

Werkplaats tramremise

Je loopt de straat uit tot je op een doorgaande weg stuit, de Kamperfoeliestraat. Daar steek je over en gaat naar rechts. De eerste zijstraat naast de kerk ga je links. Het vreemde met deze kerk is dat hij aan de voorkant niet bijzonder is. Maar ik ontdekte dat de achterkant van de kerk er veel spectaculairder uitziet.

’t Praethuys en de kerk

In ’t Praethuys , een monumentaal uitziend huisje achter de kerk, worden bijéénkomsten gehouden en evenementen voor de buurt georganiseerd. 

Aan het eind van dit straatje ga je naar rechts en dan al vrij snel de eerste weer links. De 3de Braamstraat is dit. Deze loop je uit. Aan het eind ga je links en dan weer rechts. Dit is de 2de Braamstraat. In deze buurt verwacht je veel oranje voetbalvlaggetjes en rekken met wasgoed hangend uit de ramen. Maar dan zien je ineens dit tafereeltje:

Gezellig Buitenzitje

Het hele jaar staan die stoeltjes daar. En waar ik mij het meest over verbaas is dat deze stoelen niet worden meegenomen. Aan het eind van deze straat ga je naar links en dan ben je weer op de Valkenboskade. Bij de brug naar rechts en voilà, je bent weer terug bij het beginpunt.

 

 

 
%d bloggers liken dit: