Wanten aan het stuur

Wanten aan het stuur

Wat een super concept! Wanten aan een fietsstuur. Zo zal je nooit meer koude handen hebben. En vergeten doe je ze zo ook niet.

Naarmate ik er meer over na begin te denken doemen er toch wat vragen bij mij op.

Je hand uitsteken bijvoorbeeld. Hoe doe je dat? 

Of je fietsbel gebruiken? Even snel…

En als de fiets niet naar binnen kan? Dan worden die wanten toch nat?

De wanten zitten met riempjes aan het stuur. Zijn die er niet zo afgehaald door een geïnteresseerde voorbijganger?

Ik ga eens zoeken op internet. Wanten aan het stuur. En stuit op de pagina Wobs: Warm on bikes.

Ik begin te lezen.

De fietswanten van Wobs zijn ontworpen om je warm te houden tijdens het fietsen’.

Dat begrijp ik.

‘In het logo van Wobs staat een wombat, een buideldier uit Australië. Die staat voor het warme comfortabele gevoel dat je ervaart als je deze wanten gebruikt’. 

Ik moet onmiddellijk denken aan die keer dat ik in Australië was. En er opeens een reuze wombat opdook langs de kant van de weg. 

Ik had ooit eens een schattig klein wombat knuffeldiertje gekregen. Voor mijn verjaardag. Dat is waar ik ze mee associeerde. Schattig en knuffelbaar. Maar in het echt zijn ze zo enorm groot!

Dit is wat er bekend is over de wombat:

‘De wombat is verwant aan de koala, alleen leeft dit buideldier op de grond. Dit zachte, pluizige en ietwat suffig dier is ongeveer een meter lang en weegt zo’n vijfentwintig kilogram’.

Dat bedoel ik. Eén meter lang!

‘Wombats zijn moeilijk ergens mee te vergelijken. Ze lijken nog het meest op een kruising tussen een mol en een beer. Ze komen vooral voor in bosrijke gebieden in het zuidoosten van Australië en op Tasmanië.

De wombat is vegetarisch en eet voornamelijk wortels en bladeren. Het is het enige knaagdier onder de buideldieren. Hij heeft een lage stofwisseling die je kunt vergelijken met dat van een reptiel. Een wombat kan op zijn graslunch maar liefst drie keer langer leven dan een kangoeroe die in verhouding dezelfde hoeveelheid heeft gegeten. Bovendien hebben ze van alle soorten zoogdieren het minste water nodig. Zij halen net als de koala hun vocht voornamelijk uit de planten die ze eten. En geloof het of niet, ondanks deze Spartaanse leefwijze kunnen ze makkelijk 30 jaar oud worden’.

En nou komt het.

‘Hoe sloom ze ook overkomen, als ze wakker zijn, be aware, want deze dieren zijn dan echt absurd snel. 

Zie je, daar ga je al.

‘Dit dier kan een spurt van veertig kilometer per uur inzetten en dat zo’n honderdvijftig kilometer lang. Vooral wanneer je ze chocolade koekjes voor de neus houdt. Want dit is het enige dat ze misschien nog net iets lekkerder vinden dan gras’.

Niks warm, zacht en knuffelbaar.

Dit las ik bij de fietsersbond over de wanten:

’Als je hand lekker warm in de want zit, heb je geen zin meer om je hand uit de want te halen om richting aan te geven. Dat doe je dus alleen wanneer je het echt nodig vindt. N.B. Het is niet moeilijk en je hoeft dus ook niet bang te zijn dat je je hand niet op tijd loskrijgt als je bijvoorbeeld valt’.

O jee, dat kan dus ook nog!

‘Het geluid van je bel wordt enigszins gedempt en ondersteun je door ‘pardon’ te roepen. Af en toe krijg je ‘koop een bel’ te horen’. 

Ook niet echt gezellig.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Discover more from Wandel door de straten van Den Haag

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading