De Scheveningse Haven 5,9 klm

De haven

Het eerste wat ik bij de haven denk is vlaggetjesdag. Met zo’n heerlijk romige haring vers van het mes in mijn hand aan de wandel. Maar het is vandaag helaas geen vlaggetjesdag. Het is  een koude, winterse dag.

Maar toch neem ik jullie vandaag mee naar mijn vistentje ‘Vispaleis’. Niet de beste haring, maar wel het makkelijkst te bereiken. Mocht je toch voor wat meer kwaliteit gaan dan zou ik je aanraden naar ‘Simonis’ te gaan. Die heeft al vele prijzen gewonnen en is niet heel veel verder. Maar er zijn ook genoeg andere tentjes met zo’n lekkere vis.

Je begint op de kruising van de Fahrenheitstraat en de Segbroeklaan. Je steekt over bij de stoplichten. De winkelstraat ligt achter je. Aan de overkant ga je meteen naar rechts. Dan sta je weer voor stoplichten met een zebrapad.

Zeebrapad richting het plantsoen op een donkere dag

Je ziet links een plantsoen liggen. Nou ja plantsoen? Buiten het feit dat dit ‘plantsoen’ geen naambordje heeft is het mij ook niet duidelijk wat het nou precies is. Op het internet wordt het een park, een plantsoen en een groene strook genoemd.

Op internet heeft dit plantsoen of deze groenstrook gelukkig wel een naam: Rode Kruisplantsoen. Ik vraag mij af hoeveel mensen dat weten.

Na de stoplichten meteen naar links.  En dan de tweede rechts het park in.  Het grappige is dat dit pad in het park ook een naam heeft: het Prof. Bosschapad.

Is dit nou een park, een plantsoen of een groene strook?

Bij een kruising ga je linksaf en bij een y-splitsing rechtsaf. Dit pad heet het Generaal Dufourpad. Je passeert een bankje met een wel heel bijzondere tekst:

Bankje met tekst: Doe gewoon,hou het schoon

Daarna ga je over een witte brug. Daarna is er een T-splising. Daar ga je links, naar het Henry Dunantpad. Deze loop je uit tot het eind. Daar ga je naar links, de Houtrustweg op. Dan kom je langs een plein waar ze een mooi plantsoen van  hebben gemaakt:

Mooi plantsoen aan een pad

Een bijzondere naam heeft dit pad langs het plein: Mary Brückel-Beitenpad.

Mary Brückel-Beitenpad

Alleen bij dit plein heet het zo. Daarna ga je rechtdoor en is het weer de Houtrustweg. Rechts is het water. Bij een brug ga je over het water en meteen naar links. Daar zit vaak een vogel in een boom:

Boom met vogel, kan je ‘m vinden?

Bij een kruispunt met een wat drukkere weg steek je over, maar je blijft rechtdoor gaan, het water volgend. Een paar jaar geleden had je hier een wijds uitzicht. Er was niks, alleen wat kunstenaars en oude containers. Nu is er dit:

Nieuwe gebouwen in de haven

Je gaat de tweede rechts. Je loopt door tot een trap die naar het water lijdt en daar ga je naar beneden. Je gaat naar rechts en dan zit je op een boulevard met rechts allemaal restaurants en links allemaal boten. In de zomer is het hier ’s avonds een drukte van belang en erg gezellig.

De Scheveningse haven

Je loopt helemaal door langs het water tot je naar links kan. Daar zie je een vistent:’ Vis-palace’. Koop daar een haring en loop weer terug. Tot dit café:

Cafe ‘Intro’ waar je wat kan drinken en kan werken

Hier kan je even naar binnen gaan en wat drinken. Als je een laptop mee hebt of ander werk kan je hier aan de gang.

Als je klaar bent ga je aan de achterkant van dit café een straat in die langs de Jumbo gaat. Bij een drukke weg steek je over en vervolgt je weg aan de overkant. Je gaat de eerste rechts en dan de vierde rechts. je loopt door tot je weer bij de brug bent van de heenweg en daar ga je overheen. Daarna direct naar links. Dan na een tijdje rechts, De laan van Poot in.

Laan van Poot

Je passeert wat sportvelden en dan ga je naar links. Daar meteen weer naar rechts. Dit is een mooie en rustige buurt, de Vogelwijk. Dan de derde links en die blijf je uitlopen. Aan het einde rechts en meteen links. Je loopt tot de drukke weg. Dat is de Segbroeklaan. Die steek je over. En dan ben je weer bij je beginpunt.

Kaart wandeling
%d bloggers liken dit: