Soms zie ik ze op een poster met een zo smakelijk foto dat ik ze het liefst meteen zou willen opeten.
Gebakken bakkeljauw kroketjes. Een borrelhapje in Portugal. Jaren geleden voor het eerst kennis mee gemaakt in Lissabon. In elke bar zijn ze wel te vinden.
Net zoals onze bitterbal is die bedoeld voor bij een drankje. Het ultieme borrelhapje. Bakkeljauw is gezouten kabeljauw.
Maar je kan in een bar ook lupinezaden bestellen. Dit zijn grote gele zaden die lijken op tuinbonen. Ze worden bewaard in pekelwater en zijn daarom heel zout. Je moet aan één kant het puntje eraf bijten en dan met je duim en wijsvinger de boon stevig uit zijn omhulsel duwen.
Erg lekker. En fijn om wat te doen te hebben.
Ik heb inmiddels een Portugees kookboek gekocht. Ik wil het recept van bakkeljauw kroketjes graag met jullie delen. Ben benieuwd wat jullie ervan vinden.
Pasteis de bacalhau (pasteitjes van kabeljauw)
De bakkeljauw kroketjes op de poster zijn kant en klaar. Die hoef je alleen nog maar te warmen. Ze worden verkocht in winkels. Maar ze zijn vast niet zo lekker als deze eigen gemaakte.