De Laan van Nieuw Oost-Indië ligt in Bezuidenhout. Bezuidenhout is een nette deftige buurt, ten zuiden van het Haagse Bos (zie blog Het Haagse Bos). De laan doorkruist dit bos.
Je hebt ook Benoordenhout, ten noorden van het Haagse Bos, en dat is nog deftiger. Dat komt omdat dit de buurt van het paleis ’Huis ten Bosch’ is. Alles wat in de buurt van dit paleis is moet een zekere allure hebben. Zomaar even iets verbouwen zit er niet in. Maar bij het paleis wel. Huis ten Bosch wordt namelijk gerenoveerd. Want koning Willem Alexander en koningin Maxima gaan hier binnenkort wonen.
De Laan van Nieuw Oost-Indië kent nette winkels. En ook verrukkelijke winkels. Mocht je van Bossche bollen houden, dan is er één winkel waar je absoluut naar toe moet, Banketbakkerij Boheemen in de Laan van Nieuw Oost-Indië. Als je die bollen eenmaal geproefd hebt wil je nooit meer anderen.
In deze vrij keurige laan zag ik ineens een wat mindere keurige winkel. Behangen met posters. Waarschijnlijk was deze zaak failliet, of bijna failliet. Erg hun best om het netjes achter te laten hadden ze niet gedaan.
Maar des te verrassender was de tekst op het affiche dat in hun etalage lag.
Nieuw tehuis gezocht voor set schapen met beurs ervaring. Model Basel van 4390,00 nu 1595,00.
Ik had geen flauw idee waar dit omging maar werd erg nieuwsgierig. Schapen met beurservaring? Wat moest dat in hemelsnaam betekenen?
In hun tweede winkelruit lag nog zo’n merkwaardige tekst. Maar deze verhelderde wel het een en ander.
Nieuw tehuis gezocht voor een schapenleren 3-zitsbank (2,5 is om mysterieuze redenen doorgestreept) met ervaring.
Met ervaring?? Is dat een ander woord voor tweedehands? En waarom is de 2,5-zitsbank doorgestreept. Is de bank in hun fantasie gegroeid?
995,00, handje contantje.
Ook al zo apart. Handje contantje? Is het zwarte handel?
Naast deze bijna lege winkel hing een grote opzichtige poster aan een wat verbrokkelde muur. Dit was duidelijk geen mooi stukje van de laan. Het ging over de geschiedenis van deze laan. Maar waarom hing die poster aan zo’n gerafelde muur en tussen allerlei andere teksten in?
Ik begreep er niks van. Wie zit er nou te wachten op een stukje geschiedenis als je hier langs loopt.
De Laan bestond al in de zeventiende eeuw. Franciscus van Halewijk liet als eigenaar van De Werve in 1658 de Wevelaan, van zijn huis naar het Haagse Bos, begaanbaar maken. In ruil daarvoor kreeg hij van de Staten van Holland en Westfriesland het recht tol te heffen voor het gebruik van de weg. Tot zeventien augustus 1928 werd ter hoogte van een bruggetje over de Schenk tol geheven.
Dat je het maar weet.
In een straatje daarachter waar het schijnbaar iets minder keurig was lag een pizzadoos op de grond.
Vers gemaakt alleen voor u.
Waarom alleen vers gemaakt voor mij? Eigenlijk had er moeten staan: vers gemaakt voor u allen.
Ik zette mijn wandeling voort en botste uiteindelijk tegen dit busje op.
NOOT voor het hele koor.
Vooral de plaatjes met uitleg daarboven vond ik leuk.
Vriendelijk en aardig tegen elkaar zijn
Chauffeur opent en sluit de deur
Eten en drinken buiten de bus
Geluid staat uit.
Gordel om
Recht op de stoel.
Waarbij ‘vriendelijk en aardig tegen elkaar zijn’ mij een vreemde opmerking leek. Alsof je je mede-koorleden de huid vol scheldt tijdens zo een ritje.
En ‘recht op de stoel zitten’ leek mij best een opgave na een dag hard werken.