Fosfaatwet

Biologische melk

Mijn buurman was aan zijn auto aan het klussen. Hij vroeg of ik zin had in een bakje thee. Dat had ik wel. Zijn vriendin was in de keuken aan het kokkerellen.

We waren wat aan het praten. Terwijl zij met haar salade bezig was vroeg zij mij of ik misschien een petitie zou willen tekenen. Een petitie van biologische melkveehouders in Nederland die nu te lijden hebben onder de nieuwe Fosfaatwet. “Mijn broer is een biologische melkveehouder en hij heeft het  nu moeilijk om te overleven met die nieuwe wet. En met met hem vele anderen. We kunnen ze helpen door deze petitie te ondertekenen. Zou je dat willen doen?”

“En jij blogt toch? Zou jij er niet een stukje over willen schrijven?”

Ik zei dat ik dat wel wilde doen maar dat dat niks met Den Haag te maken had en dat ik dat toch een beetje lastig vond. Maar ze zou mij in ieder geval een linkje sturen waar ik de petitie zou kunnen ondertekenen. 

Ik liep er dagen mee in mijn hoofd. Hoe kon ik hier vorm aan geven? Wat linkte dit onderwerp aan Den Haag? En ik wist er ook te weinig van. Dus ik ging er over lezen.

Voor zover ik het begrijp gaat het er om dat er teveel koeien in Nederland zijn waardoor er een mest overschot is. In mest zit fosfaat en dat is als het in te grote hoeveelheden voorkomt schadelijk voor natuur en mens. In april tweeduizendvijftien is het melkquotum losgelaten en boeren kochten er veel koeien bij. Maar de voorwaarde was dat ze bij uitbreiding van koeien ook uitbreiding van land zouden hebben. En daar hebben de boeren zich niet aan gehouden. Als je meer land hebt kan je de mest over je eigen land uitspreiden. Een beetje mest is namelijk heel goed voor de planten. Dus boeren met veel land hebben dikwijls geen mestoverschot want ze kunnen het zelf verwerken.

Bioboeren laten hun koeien altijd buiten grazen en gebruiken natuurvriendelijke middellen. Ze houden zich aan de strengere milieu-eisen en produceren daardoor minder mest. Het teveel aan mest verdelen ze over hun eigen stuk grond of verkopen het door aan biologische akkerbouwers. Het gekke is namelijk dat fosfaat erg gewild is. De planten groeien er goed van. Maar teveel aan fosfaat is niet goed voor het grondwater en de natuur.

Nu is er bepaald dat iedereen die na april tweeduizendvijftien koeien heeft gekocht die koeien moet slachten. En je moet je hele bedrijf moderniseren zodat je aan alle eisen kan voldoen om fosfaat op een goede manier te verwerken.

Intensieve veehouders hebben daar geld voor. Bioboeren niet. Er zijn in Nederland vierhonderdzeventig bioboeren en zeventienduizend reguliere melkveehouders. 

Nou zijn er steeds meer mensen die biologische melk willen.

Hoe moet dat dan? Waar moet dat vandaan komen als deze allemaal failliet gaan? Want dat dreigt nu te gebeuren. Van zo weinig koeien kunnen deze boeren niet leven en geld om te moderniseren hebben ze niet. Ze hebben vaak al veel geïnvesteerd om aan de milieu-eisen te voldoen. 

Dan gaat de biomelk geïmporteerd worden uit het buitenland. Is dat wat we willen? We willen toch juist producten uit de eigen omgeving kopen?

Ik denk aan de koeien die in de wei staan. Het landschap wat ik zo mis. Er zijn steeds minder koeien die naar buiten gaan. Bij de biologische boer gebeurt dat wel. We zouden ze dankbaar moeten zijn dat ze dat mogelijk maken. 

En hoe vaak hoor ik niet dat mensen graag een boerderij bezoeken en dan vooral een met biologische producten. Straks zijn deze boerderijen er niet meer. Dan kunnen we in ons weekend gezellig een megastal bezoeken en een overheerlijke snuif van een overschot aan stikstof tot ons nemen.

Politiek Den Haag heeft dit beslist. Dit onderwerp heeft dus alles met Den Haag te maken.

Ik voeg de petitie toe zodat iedereen die dit leest de mogelijkheid heeft dit te tekenen. Ook kan je het delen op je facebook pagina. Dat doe je door onder dit bericht op de f van facebook te klikken.

Petitie (klik hier op).

Nou, nu heb ik als blogger zowaar reclame gemaakt. Ik ben benieuwd wat jullie hier van vinden.

Biologische volle kwark

 

3 reacties op “Fosfaatwet”

  1. Wij hebben getekend, maar sturen verzoek liever niet door aan anderen. We zijn niet zo entoesiast over dat gebruik en denken dat we daarmee anderen onder druk zetten. Hebben er zelf ook al enige vervelende ervaringen mee opgedaan. Vandaar.
    Maar, sympathiek streven om de biologische boeren te steunen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Discover more from Wandel door de straten van Den Haag

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading