Waarom is het zo vaak mis gegaan als ik probeerde af te spreken op de Waldeck Pyrmontkade? Waarom elke keer die verwarring?
Nou, dat zit zo. Daar kwam ik overigens pas heel laat achter. In Den Haag kan een straat Pietje heten maar ook Jantje.
Zo ook met de Waldeck Piermontkade. De ene kant op heet die de Waldeck Pyrmontkade, de andere kant op de koningin Emmakade. De zelfde straat. Hetzelfde stuk. Alleen een tramrails die deze twee straten scheidt.
Er zit niks overeenkomstigs tussen deze twee namen. Sterker nog, de namen lijken totaal niet op elkaar. Voor het gemak onthoud ik de Emmakade, want Waldeck Piermont is te gecompliceerd.
Totdat ik onlangs in de Regentesselaan liep. De Regentesselaan? Wat heeft die er in godsnaam mee te maken?
Als ik één ding heb geleerd tijdens mijn wandelingen is het wel het kijken naar straatnaambordjes. Dat is toch niet opmerkelijk, zul je wel denken? Nee, dat is het ook niet. Maar wat voor mij wel nieuw was, was het lezen van de uitleg van de naam. Er ging een wereld voor mij open. De straatnamen zijn namelijk net een geschiedenisboek. Je komt zoveel te weten over allerlei verschillende onderwerpen.
Als ik geschiedenisleraar zou zijn zou ik vaak met mijn klas gaan wandelen om ze de straatnamen met hun uitleg te laten lezen. Allerlei onderwerpen en personen passeren de revue: Nederlandse geschiedenis, kunstenaars, wetenschappers, politici, geografie en zo kan ik nog wel even doorgaan. Wat een kennis ligt daar op straat.
Zo was ik in de Regentesselaan en keek naar de uitleg van deze naam en las het volgende:
Stomverbaasd liet ik de woorden tot mij doordringen: Adelheid Emma Wilhelmina Theresia van Waldeck-Piermont.
Hier werd mij in een paar seconden duidelijk hoe het zat met de Waldeck Piermontkade en de Koningin Emmakade. Het was één en dezelfde persoon!
Hoe had ik dat nou kunnen weten?