Jas

Op een schoolplein verstopt in de Den Helderstraat staat een indrukwekkend beeld van een hele grote jas waar allemaal kinderhoofden, voeten en handen uitkomen. Er zijn zoveel hoofden dat het de moeite loont om het beeld heen te lopen. Het beeld is gemaakt door Paul de Geus. Het is drie meter hoog en bijna twee meter breed. Wat ik mooi vind is dat er niet alleen blanke maar ook gekleurde kinderen bijstaan. Een mooie verzameling van onze huidige maatschappij.

‘Man’ van Paul de Geus in de Den Helderstraat

Hoeveel mensen zouden weten van dit beeld weten?

Net zoals ‘Man en vrouw op zuilen‘ verdient ook dit beeld een plek in het centrum waar iedereen het kan bekijken. Op dit schoolplein staat het zo verstopt. Doodzonde. Misschien zou ik eens een beelden wandeling moeten maken. Maar die zullen er vast al zijn in Den Haag. Maar de vraag is of die ook naar dit soort afgezonderde plekken gaan. Want heel sexy is deze buurt niet. Leyenburg wordt gekenmerkt door flats en een winkelcentrum. Niet het eerste wat je kiest als je denkt aan wandelen. Maar toch kan je je daar in vergissen. Want er is ook een park en er staan hoge oude bomen aan weerskanten van de lange Volendamlaan. En dit beeld. Ik kan hier uren naar kijken.

‘Man’ achterkant

Als ik wegloop om verder te gaan met mijn wandeling hoor ik een jongen roepen. Hij zal zo een jaar of 11 zijn. Hij roept enigszins boos dat ik foto’s heb gemaakt en hij is bang dat ik hem op de foto heb gezet. Wat is dat toch, die angst om op de foto te staan? Hebben mensen iets te verbergen? Ik wijs naar het beeld en hij knikt mij dan begrijpend toe en gaat verder met zijn potje voetbal op het schoolplein.

4 reacties op “Jas”

  1. Ik vind ze leuk je wandelingen langs beelden in buurten waar ik nooit kom! Zonde inderdaad dat zo weinig mensen ze zien maar het heeft ook wel wat. Zou leuk zijn als je een route kunt samenstellen langs wat minder bekende beelden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Discover more from Wandel door de straten van Den Haag

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading