De Sacramentskerk

Voor dat ik het wist kreeg ik gisteren tijdens mijn wandeling narcisjes in mijn handen gedrukt. Met de vraag of ik voor de Haagse Stads Partij wilde gaan stemmen.

Haagse Stads Partij

De Haagse Stads Partij is een sociale groene partij die veel voor Den Haag doet, las ik in hun folder. Zo hebben ze de bomen van de Laan van Meerdervoort, die plaats moesten maken voor parkeerplaatsen, gered. Ze hebben er voor gezorgd dat er geen hoogbouw aan de kust kwam. Ze hebben veel bewonersinitiatieven voor duurzaamheid en stadslandbouw gesteund. En ga zo maar door.

Ik vond het de moeite waard deze narcisjes later een mooi plekje in mijn huiskamer te geven.

En wandelde verder naar de kerk in de Vogelwijk.

Sacrementskerk

Aan de voorkant is deze kerk een beetje saai en recht.

De kerk aan de voorkant

Maar als je er om heen loopt zie je aan de achterkant een indrukwekkend gebouw met veel variatie. Je voelt een eeuwenoude geschiedenis.

Kerk achterkant

Weer terug naar de voorkant viel mijn oog ineens op een groot bord met een paal in de grond. Wat stond er op?

Bouwproject

‘De twaalf Pauwen’, de plek waar geluksvogels neerstrijken. Uniek aanbod. Twaalf nieuwe villa’s. Schrijf u in.

Wat?? Nee toch? Dit kon toch niet waar zijn? Zou de kerk…?

Deze kerk staat in de Vogelwijk, dus de pauwen en geluksvogels zijn daar aan ontleent. Maar ik kon niet lachen om deze zogenaamd kunstige woordspeling want de bittere waarheid drong tot mij door. Deze enorme imposante kerk ging tegen de vlakte voor twaalf dure pauwen (villa’s). De verkoop, zag ik aan de datum, was al begonnen.

Ik kon het bijna niet geloven.

Zijkant

Dit gebouw was waarschijnlijk in handen gekomen van gretige projectontwikkelaars die met dollartekens in hun ogen cultureel erfgoed om zeep gingen helpen.

Ik had al eerder een artikel over afbraak van kerken in Den Haag gelezen. Bewoners verweerden zich keer op keer, maar ze verloren het meestal van de projectontwikkelaars. De gemeente stelde dat er geen geld was om sommige kerken op te knappen waardoor die kerken gingen vervallen. Projectontwikkelaars zagen dan hun kans schoon er nieuwe appartementen van te maken. Maar daar zit ‘m nou net het knelpunt. Want, waarom moesten de kerken afgebroken worden? Waarom deze gebouwen niet gewoon laten staan en de binnenkant verbouwen voor appartementen? Zodat het buurtaanzicht niet veranderd maar wel verbetert.

Ik ging kijken wat er over geschreven was.

En daar las ik dat sinds 2008 deze kerk niet meer wordt gebruikt en daarom is verkocht aan een vastgoed bedrijf. Kort daarna brak de vastgoedcrisis uit waardoor de bouw stil stond. De kerk werd toen een tijd gekraakt en daarna bewoond door uitgeprocedeerde asielzoekers.

Na de crisis wilde de projectontwikkelaar het kerkgebouw gaan vervangen door een flatgebouw (nee toch!) van zeven en dertig appartementen.  Maar daar protesteerden de buurtbewoners fel tegen. Zij hadden hun eigen plan gemaakt met behoud van de kerk maar dat bleek helaas niet haalbaar.

Nadat de plannen voor het flatgebouw toch de vuilnisbak in waren gegaan, heeft de projectontwikkelaar zijn plan aangepast en besloten de kerk te vervangen door twaalf villa’s die qua stijl passen bij de andere huizen in de buurt.  De kerk zou in januari 2018 tegen de vlakte gaan. Volgens wethouder Joris Wijsmuller (fractieleider van de Haagse Stads Partij) was er geen weerstand tegen dit plan in de buurt. O nee?

Ik kijk naar mijn bloemetjes van de Haagse Stads Partij. Ze staan nu in een vaasje. Ik gooi nooit bloemen weg. Dus ik zal mij ook dit keer beheersen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.