De Fred

De Fred is een afkorting voor Frederik Hendriklaan. Toen ik nog maar net in Den Haag woonde heb ik mij vaak afgevraagd waarom die zo heette. Ik ben daar nog steeds niet achter. Misschien moet ik het niet zo ver zoeken en is het gewoon het gemak waarmee je dat uitspreekt.

De Fred is een hele lange winkelstraat van bijna een kilometer in het Statenkwartier van Den Haag. In 2012 werd deze straat uitgeroepen tot meest sfeervolle winkelstraat van Den Haag. Hij ligt zeker mooi. Een straat tussen statige huizen en mooie lanen. En wat winkels betreft heb je er werkelijk alles. Van gewoon tot specifiek, van specifiek tot heel bijzonder. Iedereen die in Den Haag woont gaat geregeld naar de Fred om lekker te winkelen of om op een terrasje te zitten. Toen ik er voor het eerst kwam en mij de vele traiteurs en nette kledingwinkels opvielen dacht in eerst instantie aan een deftige straat. Maar nu ik hier langer woon en er vaker geweest ben zie ik dat het aanbod enorm varieert. Er zijn veel aparte winkeltjes.

Al wandelend hier naar toe passeerde ik het Stadhoudersplantsoen. Prachtige narcissen waren daar. Zo geel!

Narcissen

En opeens trof mij ook de schoonheid van het water met de bomen in het plantsoen. Het plantsoen ligt tegenover het Museon en het Gemeentemuseum.

Stadhoudersplantsoen

Wat verderop liep ik langs het koffiehuis ’t Statenplein’. In Den Haag heb je veel van dit soort koffiehuizen (zie wandeling Stadsboerderij de Gagelhoeve). Vroeger waren ze er voor de arbeiders om koffie te drinken en wat snackjes te eten. Nu zijn  ze er voor iedereen en sommigen zijn uitgegroeid tot mini restaurant of veredelde snackbar. Je kan er zitten en vaak staan er buiten ook nog wat tafeltjes. Het is een eenvoudig concept. In vele straten en hoeken van Den Haag te vinden. Voor een snelle bak of hap. Bijzonder in zijn soort. Het aanbod varieert. Deze had er duidelijk meer werk van gemaakt.

Koffiehuis’t Statenplein

Het gekke is dat het mij nooit erg heeft aangetrokken, zo’n kantine-achtige keet waar het verkeer langs raast. Maar nu ik onlangs heb gelezen dat ze bezig zijn te verdwijnen vind ik ze ineens nostalgisch mooi. Misschien een beetje hypocriet, maar ze bepalen toch echt het straat beeld. Want zelfs in de Fred zie je ze.

Goed, eenmaal aangekomen in de Fred viel mij meteen een bijzondere winkel op: een Libanese traiteur. Ik liep naar binnen.

Linanese traiteur met de heerlijkste hapjes

Een enorme toonbank met de heerlijkste hapjes. En ook tafeltjes waar je kan zitten. Ik bestelde meteen een overheerlijke witte bonensalade met een gevulde aubergine met gehakt voor later op de dag.

Wat verderop in de straat zag ik het ‘Vlaamsch Broodhuys’.

Vlaamsch Broodhuys

Mocht je ooit lekker brood willen kopen, dan moet je echt daar naar toe. De korst van hun broden is zo knapperig! Wat voor mij nieuw was waren de tafeltjes. Het lijkt wel een nieuwe trend te zijn om in je winkel een café te hebben.

Ja en dan heb je Paagman. De grootste boekwinkel van Den Haag. Voor boekliefhebbers echt een fijne plek om te zijn. Iedere Hagenaar kent Paagman.

Boekwinkel Paagman

Aan het einde van de Fred zag ik weer een prachtig plantsoen, het Frederik Hendrikplantsoen. Ik kon alleen zo snel de ingang niet vinden.

Frederik Hendrikplantsoen

En om een idee te krijgen van deze buurt, dit is een zijstraat van de Fred.

Zijstraat van de Fred

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Discover more from Wandel door de straten van Den Haag

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading