Eikel recepten

Eikel
Eikel

Wat zou het toch leuk zijn als een restaurant zou koken met dat wat de Haagse natuur te bieden heeft: ‘De Haagse wildpluk’ of zo iets.

En dat je dan zoiets op het menu ziet staan: Haagse mosselen gegaard in brandnetelbouillon met eikelbrood, gevuld met geroosterde hazelnoten, rucolasalade en een bramenduindoornsaus.

Ik kan zo allemaal volzinnen bedenken. Maar heb natuurlijk geen flauw idee hoe het smaakt.

Restaurants werken al jaren met seizoensgebonden streekproducten, maar nog niet met seizoensgebonden stadsproducten.

Alhoewel, in Den Haag heb je nu een Haagse stadskas die op het dak van het voormalige Philipskantoor staat, Dakboerderij De Schilde. Urban Farming noemen ze dat. Maar dat is niet natuurlijk de vrije natuur.

En, helaas lees ik net dat ze failliet zijn.

Daarom heb ik zelf maar wat receptjes verzameld over eikels. Ik heb de recepten nog niet uitgeprobeerd, maar wil ze toch graag publiceren.

Laat het me weten als je ze geprobeerd hebt. 

Eilelbroodjes

Eerst verzamel je een kleine hoeveelheid eikels en je kookt ze in water tot ze gaar zijn. Rauwe eikels bevatten namelijk tannine wat giftig is, maar als je ze kookt zijn ze bruikbaar. Let er wel op dat er geen gaatjes in de eikels zitten. Dat kan wijzen op eikelboorder (een snuitkever die eitjes legt in de eikel)!

Als de eikels gaar zijn (de meeste splijten open bij het koken) pel je ze en stamp je ze tot bloem, en laat de bloem drogen. 

Als de bloem droog is meng je ze met gewone bloem, (dat is een beetje smokkelen), half om half en voegt daar een snuifje zout en wat water aan toe. Je kan nu schijfjes maken ter grootte van een hamburger en ze bakken in een pan met boter. En klaar is kees.

 

Eikelkoffie:

– Pel de eikels

– Kook de eikels ongeveer 15 min. Hierdoor verdwijnt de bittere smaak.

– Pel de velletjes van de eikels en droog ze.

– Hak de eikels in kleine stukjes.

– Rooster de stukjes ongeveer 15 min tot 30 min in de pan tot je een notengeur ruikt.

De eikels krijgen dan een koffiekleur. Rooster ze zeker niet te lang want dan worden ze bitter.

– Vermaal de eikels.

– per 1.5 kopje water heb je 1 koffielepel eikelkoffie nodig.

Laat dit even koken en filter het dan met een koffiefilter of fijn zeefje.

 

Eikelmeel/ Eikelpuree:

– Maak een snee in de eikels en kook ze enkele minuten in water om het pellen te vergemakkelijken.

– Pel ze en hak ze in kleine stukjes

– Kook ze in water en vervang regelmatig het water tot het helder blijft.

– Zeef de eikels en stamp ze tot een brij.

– Dit kan je direct als puree gebruiken of laten drogen en tot meel vermalen.

 

Eikelpap

Verzamel eerst zoveel mogelijk eikels en laat ze drogen. Pel ze, zowel de harde schil als het dunne bruine velletje. Maal de eikels fijn en was het in een zeef. Was het lang, om de bittere stoffen eruit te halen. rooster de eikels in een pan en voeg hier water aan toe. Gebruik evenveel water als eikelmeel.

Meng het geheel tot een papje en kook het een half uur. Voeg bessen en honing toe naar smaak (of Haagse bramen en rozenbottels).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.