Bomen in de versnipperaar

Een tijdje geleden heb ik een blog geschreven over ‘De Haagse bomen revolutie’ (zie blog ). Op vele plekken in Den Haag worden bomen weggehaald. En op veel plekken is daar weerstand tegen (zie: De Sacrementskerk gaat tegen de vlakte en Bomen op de Scheveningseweg).

Op de Valkenboskade stond al tijden een zieke boom met een plastic lintje er omheen. Dat betekende dat voor deze boom het laatste uur had geslagen. Teksten en gedichten werden demonstratief op de boom gehangen maar niks leek te helpen. Deze boom moest en zou weg.

Zieke boom met lintje op de Valkenboskade
Zieke boom met lintje op de Valkenboskade

De tekst op het lintje:

‘Vervanging van dode en slechte bomen. Voor deze boom is een vergunning voor kap aangevraagd’.

Vandaag zag ik aan de overkant van deze zieke boom een machine staan. Er lagen allemaal takken en bladeren naast. Een man was bezig ze te verzamelen. 

Toen ik dichterbij kwam keek ik in de gapende rode mond van een machine met een keelgat. Een machine die bomen op eet.

Machine mond
Gapende rode mond van een machine met een keelgat

De man stopte takken in deze mond en daarna hoorde ik een enorm verteringskabaal.  En weg waren de takken. Zo makkelijk was dat. Hap slik op.

Takken in de machine mond
Takken worden opgegeten

Misschien omdat dit een zieke boom betrof moesten de takken en stammen worden versnipperd. Maar ik vond het toch zonde. Met dat hout kan je nog vele andere dingen doen. En ook mijn kachel is er niet vies van.

Naast deze rode mond stond een hoge grote boom. Daar was iemand bezig met het snoeien van takken. Een bewoner keek bezorgd naar boven. Helemaal gemakkelijk voelde ik mij ook niet, want de dikke takken zwiepte alle kanten op.

Man snoeit boom
Man snoeit boom

Gelukkig zijn er ook genoeg mooie en gezonde bomen in Den Haag. Zoals deze berk bijvoorbeeld, met zijn zilverkleurige witte bast en zijn droevig hangende blaadjes.

Berk
Berk

De zieke boom aan de overkant stond er nog. Die zou later wel aan de beurt komen. Een hele hoge en volle boom was het niet.

Deze boom moet worden gekapt
Deze boom moet worden gekapt

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Discover more from Wandel door de straten van Den Haag

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading