Dunne Bierkade

UItzicht op de Dunne Bierkade
UItzicht op de Dunne Bierkade

Café De Paas is een begrip voor studenten en mensen die van een lekker biertje houden. Wel honderdvijfenzestig verschillende bieren op fles hebben ze. Het café is van binnen een echt bruin café. Gezellig, fijne muziek, leuke mensen en druk. Maar daar zijn er meer van in Den Haag. 

Bordje De Paas
Bordje De Paas

Wat café De Paas zo bijzonder maakt is de boot die voor hun café ligt. Die boot is namelijk hun terras. Zo dobber je op een zomeravond met een speciaal biertje op het water en kijkt uit op een gracht met historische panden.

Boot De Paas
Boot en kade bij De Paas

Iets verderop ligt nog een boot met terras. Maar De Paas heb ik toch altijd het leukst gevonden. Misschien door hun grote keuze aan bier. Maar ook om de mensen die er komen. Vaak zaten we hier met studenten van het conservatorium een verjaardag te vieren of gewoon lekker bier te drinken en verhitte gesprekken te voeren.

Boot De Paas
Boot De Paas

De Paas ligt aan de Dunne Bierkade. Een wel erg toepasselijke straatnaam voor dit biercafé toch?

En wat wil het toeval? Vroeger werd deze kade de BierKaay genoemd, omdat dit de enige plaats was waar bier verkocht mocht worden wat niet in de stad zelf was gebrouwen.

Het zware bier werd verhandeld aan de Grote Bierkade (nu Bierkade) en bier van mindere kwaliteit aan de Kleine Bierkade (nu Dunne Bierkade). Dus de cirkel is weer rond met biercafé De Paas aan de Dunne Bierkade.

Misschien leuk om te weten dat hier ook bekende schilders hebben gewoond en gewerkt. Onder andere:Jan Steen, Jan van Goyen, Paulus Potter en Spinoza.

Aan de overkant begint de Schilderswijk. Als deze kade nou ook in de Schilderswijk had gelegen in plaats van in het oude centrum, had het wat mij betreft helemaal geklopt. 

Tijdens mijn wandeling zag ik bij De Paas een bordje met wat tekst er op. Ik ging het lezen. En wat las ik?

Informatie Jan van Goyenhuis
Informatie Jan van Goyenhuis

Dit huis was meer dan twintig jaar het woonhuis en atelier van de zeventiende eeuwse schilder Jan van Goyen geweest. En zijn beroemde schoonzoon Jan Steen had hier ook een atelier gehad.

De Paas in het huis van Jan van Goyen? Vreemd dat ik dat nooit geweten heb.

De Paas en huis van Jan van Goyen
De Paas in het huis van Jan van Goyen

Iets anders waar ik op stuitte was dit straatnaambordje:

Bierkade Avenue Culinaire
Bierkade Avenue Culinaire

Avenue Culinaire?

Wat blijkt? De gemeente heeft het idee gehad om van de Bierkade een eetstraat te maken. Om meer toeristen en Hagenaars aan te trekken. Vandaar die naam Avenue Culinaire.

Is dat gelukt?

Zeker, er zijn meerdere restaurants gekomen en je hebt natuurlijk de boten met terras. Maar voor wie Den Haag niet kent ligt deze straat toch wel wat uit het zicht en net te ver om even naar toe te wandelen als je op de Grote Markt bent.

Maar tijdens de Jazz dagen, dan is de Dunne Bierkade een feest om te zijn. Met bandjes die spelen op boten die langs varen. Met veel bier, mensen en vrolijkheid op de kade. 

Zo zal de gemeente het wel bedoeld hebben. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Wandel door de straten van Den Haag

Abonneer u nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder