Groene Mient

Ik heb al eerder iets over de Mient geschreven, maar nou ben ik tot de ontdekking gekomen dat er ook een Groene Mient in Den Haag bestaat! Ik had er nog nooit van gehoord. En het nog nooit gezien.

Ik kwam bij toeval achter het bestaan hiervan. Ik was opzoek naar de geschiedenis van de Mient en stuitte op de Groene Mient. 

Het blijkt een nieuwe duurzame wijk te zijn. Een groen dorp  in een grote stad, noemen ze het zelf. Want alle huizen liggen aan een grote groene binnentuin. De huizen en de tuin zijn door de bewoners zelf bedacht. Waarbij alleen maar duurzame materialen zijn gebruikt. En ze zijn niet aangesloten op het gas. Je kan wel zeggen dat dit de eerste energie-neutrale wijk van Den Haag is.

Maar ook op sociaal vlak zijn ze bijzonder.

Ze passen op elkaars kinderen en als er iemand ziek is staan ze meteen met een pannetje soep klaar.

Ik begon nu toch wel erg nieuwsgierig te worden. Waarom had ik deze huizen nooit gezien?

En ja, je raadt het al. Den Haag zou Den Haag niet zijn als ze nu ineens wel met een duidelijk zichtbaar project zouden komen. Natuurlijk! Stom! Ook deze huizen waren verstopt. Zeker, de voorste rij aan de Mient had ik kunnen zien. Ik was er vaak genoeg langsgelopen. Maar het geheim zat ‘m daarachter. 

Groene Mient vanaf de weg

Dus waagde ik mij voorbij het bordje geen toegang voor onbevoegden. Ik voelde mij wat nerveus worden. Stel dat iemand mij zou zien. Maar ik wilde nu toch echt weten hoe het eruit zou zien. En dit was wat ik zag:

Binnenplaats Groene Mient

Het leek nog een beetje op een bouwval, maar ze waren nog bezig met de binnentuin begreep ik. Het moest een grote gezamenlijke binnentuin worden waar van alles op zou worden verbouwd. Zelfvoorzienend is het woord wat daar bij past.  Ik kon mij voorstellen dat je op dit grote stuk grond een landelijke sfeer zou kunnen creëren als het hier vol zou staan met planten, bloemen en bomen.

De huizen hebben natuurlijke ronde vormen.

Huizen Groene Mient met ronde vormen

En het materiaal is  van hout en leisteen. Ik zag ook een klein chocolade winkeltje met terras.

Chocolade winkel

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Discover more from Wandel door de straten van Den Haag

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading