Landgoed Meer en Bos

Ik had zin om vandaag in een park te wandelen. Landgoed Meer en Bos werd mijn doel.

Bordje Landgoed Meer en Bos

Als je aan een landgoed denkt, denk je al snel aan statige lanen, grote landhuizen, mooie parken, bloemvelden en alles groot.

Maar dit landgoed was van een heel ander kaliber.
Je zou het een bos kunnen noemen, maar dat is redelijk overtrokken voor dit toch niet enorme stukje grond. Het heet ‘Meer en Bos’, wat impliceert dat er ook een meer is. Er ligt inderdaad een plas (vijver) in dit park.

Meer en Bos

Het leek me interessant iets te lezen over de geschiedenis van dit park.

Dit werd ik wijzer: Meer en Bos is rond 1600 ontstaan. Het was een bebost gebied met een meer. Mensen kwamen hier om te vissen. Het werd een  buitenverblijf voor welgestelden die de stad (Den Haag) even wouden ontvluchten.

Tegen het einde van de zeventiende eeuw werd er in datzelfde gebied een boerderij gebouwd. Er kwam een jonkheer wonen die naast de boerderij ook nog een buitenhuis en koetshuis liet bouwen. Die boerderij staat er nog steeds. Helaas is die wel afgebrand in de vorige eeuw. Maar hij is in oude stijl weer herbouwd en je zou zeggen dat deze boerderij als vanouds is.

Op weg naar Meer en Bos passeerde ik de Aronskelkweg. Wat een mooie bomen stonden daar toch langs het water.

Groenstrook langs Aronskelkweg

Toen ik het park bereikte koos ik er voor me te begeven op de onverharde paden. Waardoor ik een beetje kriskras door het bos kon lopen. Ik kwam veel hondenuitlaters met hun lievelingen tegen. Maar gelukkig kon ik hen negeren.

Na wat geslenter kwam ik aan de andere kant van het park waar een vogelopvang was. 

En wat zag ik, ze verkochten daar zelfgemaakte wintervoeding voor de vogels! Wat een goed initiatief! De opbrengst is voor de vogels, las ik. Ik had geen geld bij me maar besloot de volgende keer wat voer te kopen.

Wintervoer voor vogels te koop

Toen ik het park uitliep stuitte ik op een flat. Wat lelijk. Hier was ik niet voor gekomen!

Weg waren mijn dromen over oude bossen en jonkheren. Wat een contrast. Ik draaide mij om en keerde terug naar het park. 

Daar zag ik de boerderij, ooit bezit van een jonkheer, omgebouwd tot restaurant: ‘Taverne Meer en Bosch’.

Taverne Meer en Bosch

Mooi gelegen in een bos aan de ene kant en troosteloze uitzichten op flats aan de andere kant. Maar waarschijnlijk kan je je daar wel voor afsluiten als je je stoeltje op het terras de goede kant op draait.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Discover more from Wandel door de straten van Den Haag

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading