Lange Lombardstraat

In de Lange Lombardstraat, een wat achteraf gelegen straat in het centrum, trof ik dit affiche aan.

Affiche ‘Klein Maar Dapper’ in de Lombardstraat

Ik was benieuwd wat er achter dit affiche zat dus ik begon te zoeken op het internet. Daar las ik dat  ‘Klein Maar Dapper’ een orkest is, één van de oudste van Den Haag. Een amateur fanfareorkest voor en door Hagenaars die in dit gebouw oefenen en hun muziekvereniging hebben.

Dat is grappig want ik herinner mij dat ik in mijn conservatorium tijd (twintig jaar geleden) hier een concert bijwoonde van een collega componist. De ruimte deed toen meer denken aan een rommelig donker krakershol, dan aan een repetitie ruimte voor een op leeftijd zijnde fanfare orkest.

Maar goed. Ze zijn er voor en door mensen in Den Haag. Ik had er nog nooit van gehoord, maar dat zegt niks want ik zit niet in de fanfare wereld.

Op de hoek van de Lange Lombardstraat en de Prinsegracht zit een hostel. Die heet: ‘Kingkool’.

‘Kingkool’ hostel aan de achterkant

Twee jaar geleden bouwde de surfer Jan de Koning dit oude kantoorpand om tot hostel en zorgde ervoor dat het net even wat anders was dan andere hostels. Hij had veel gereisd en daar inspiratie opgedaan. Omdat Den Haag nog niks op dit gebied had was hier de ultieme plek.

De naam was makkelijk gevonden: zijn achternaam is ‘de Koning’  (King) en het is hier gewoon cool (Kool).

Ik weet nog dat dit hostel hier een paar jaar geleden kwam. Ik was meteen onder de indruk van hun kamers waar je vanaf de buitenkant een glimp van kon opvangen: een caravan midden in een kamer! Wat een uniek concept vond ik dat. Jammer genoeg zie ik die niet meer. Het is een design en art hostel waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Hip en uniek omdat ze kamers hebben met graffiti, caravans, stapelbedden van driehoog en andere rariteiten. Duurzaam omdat ze met gerecycled materiaal werken en meubels zelf maken of door hun gasten laten doen. Verder zijn ze ook nog budget. Veel jongeren trekken hier naar toe. Eerst was er een wat rommelige ingang bij hun parkeerplaats. Ik ben daar wel eens naar binnen gelopen. Een gezellige receptie geïmproviseerd met banken en sofa’s van tweedehands winkels, houten barretjes, bijzondere biertjes, doeken aan het plafond. De surfplank ontbrak nog net. Nu is het allemaal wat officiëler. De ingang zit aan de voorkant, de rommeligheid is weg en het oogt wat chiquer.

‘Kingkool’ aan de voorkant

Bij hun parkeerplaats die slechts ruimte heeft voor enkele auto’s staat deze tekst:

No parking on the street

Ik vraag mij af hoe zij dat doen met mensen die weg willen met de auto, want de auto’s staan vlak achter elkaar en er is geen ruimte om te draaien. En in de straat mag je ook niet parkeren.

Parkeerplaats ‘Kingkool’

Ik liep verder en keek nog een keer achterom.

‘Kingkool’ van een afstand

Het hostel vanaf de Prinsegracht. Dat is toch wel echt Kingkool.

Prinsegracht

En, het centrum is op loopafstand.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Discover more from Wandel door de straten van Den Haag

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading