En nu heb ik dan toch echt mijn eigen gemaakte duindoornsap (zie blog voor recept)! Ik had niet zoveel bessen, waardoor er ook niet zoveel sap is. Maar het moest toch eerst uitgeprobeerd worden.
Toen er nog geen suiker bijzat was het erg zuur. Eigenlijk niet lekker. Maar de suiker maakte het helemaal af.
Ik laat hier wat foto’s van het proces zien.
De bessen die ik heb verzameld.
![Pannetje met bessen](https://i0.wp.com/wandeldoordestratenvandenhaag.nl/wp-content/uploads/2018/09/Pannetje-met-bessen-van-bovenJPG-300x225.jpg?resize=300%2C225)
De bessen worden gewassen door ze in een zeef te leggen en er water overheen te laten stromen. Haal de kleine takjes eruit.
![Bessen wassen in een zeef](https://i0.wp.com/wandeldoordestratenvandenhaag.nl/wp-content/uploads/2018/09/Bessen-in-zeef-2-300x225.jpg?resize=300%2C225)
Dan de bessen op het vuur. Zacht laten pruttelen tot het moes is. (geen foto)
De moes door een zeef drukken en het sap opvangen.
![Met lepel moes doorheendrukken](https://i0.wp.com/wandeldoordestratenvandenhaag.nl/wp-content/uploads/2018/09/Met-lepel-moes-doorheendrukken-300x225.jpg?resize=300%2C225)
En daar is dan het sap. Nu de suiker toevoegen en even goed doorroeren.
![Sap](https://i0.wp.com/wandeldoordestratenvandenhaag.nl/wp-content/uploads/2018/09/Sap-300x225.jpg?resize=300%2C225)
Een trechter op het flesje zetten en gieten maar.
![Sap door trechter](https://i0.wp.com/wandeldoordestratenvandenhaag.nl/wp-content/uploads/2018/09/Sap-door-trechter-225x300.jpg?resize=225%2C300)
Dop goed dichtdraaien en bewaren op een koele plek.
![Flesje met sap](https://i0.wp.com/wandeldoordestratenvandenhaag.nl/wp-content/uploads/2018/09/Flesje-met-sap-225x300.jpg?resize=225%2C300)
En dan, genieten maar.