Regendag

Meerkoet op zijn nest in de regen

Wat een regen. Het leek niet op te houden. Een meerkoet probeerde haar vacht droog te pikken, maar dat leek onbegonnen werk. Af en toe keek ze naar haar nieuwsgierige jongen onder haar vleugels. Het was moeilijk ze droog te houden.

Misschien kan je als je heel goed kijkt  een jonkie ontwaren. Ze hebben een rood snaveltje.

Meerkoet met zijn jonkies op een nest

Ik liep door want ik had geen paraplu bij me en begon nu toch wel erg nat te worden. Misschien was het beter om even te schuilen?

Ik herinner mij een enorme regenbui van een paar jaar geleden. Onweer en bliksem bleven maar doorgaan. En de regen kwam met bakken uit de lucht:

Ik lag in bed en hoorde allemaal gepruttel uit de badkamer komen. Na wat aarzelen stond ik op om te kijken. Een zwarte modder stroom borrelde op uit het putje van het bad. Op het zelfde moment hoorde ik een geluid uit de slaapkamer komen en rende terug. Een straal water kwam loodrecht uit het plafond.. Mijn hele dekbek was binnen enkele seconden nat. Deze huizen zijn uit negentienhonderdzeven. Dat is vrij oud. Dan kan je niet verwachten dat alles lekvrij is. Maar dit? Ik verzamelde emmers om op mijn bed te zetten en het water op te vangen. Daarna liep ik naar mijn bovenbuurman toe om te vragen wat er aan de hand was.

Hij deed open in zijn pyjamabroek en ontbloot bovenlijf. Bij hem liepen de stralen uit het plafond, vertelde hij. Zijn hele kamer stond blank. Hij was naar zijn bovenbuurvrouw gegaan om te vragen wat er aan de hand was, maar zij sliep en hoorde niets.

Na een nacht water en modder opgevangen te hebben belde mijn bovenbuurman de volgende ochtend vroeg bij mij aan. Zijn bovenbuurvrouw was eindelijk wakker geworden. Geschrokken had ze mijn bovenbuurman verteld dat er een diepe laag water in haar slaapkamer stond. 

Sindsdien slaap ik niet meer rustig als het regent. Gelukkig zijn die enorme regenbuien met non-stop onweer en bliksem hier niet vaak.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Discover more from Wandel door de straten van Den Haag

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading