Rondwandeling begraafplaats ‘Oud Eik en Duinen’

Omdat ik tijdens wandeling 4 had gezien dat je ook een uitgezette wandeling kon maken op begraafplaats ‘Oud Eik en Duinen’, leek het mij leuk dat een keer te doen. Vandaag was de dag.

Ik liep de begraafplaats op. Een pad met hoge bomen strekte zich voor mij uit. Een bankje bij een fontein nodigde mij uit te gaan zitten. Maar ik liep eerst naar het informatiebord om te kijken waar ik de wandelroute kon gaan halen. ‘De wandeling kon ik ophalen bij het kantoor’, stond er in de omschrijving op het bord.

Informatiebord: Wandelingen zijn op te halen bij het kantoor

Maar welk kantoor? Er was helemaal geen kantoor. Ik keek om mij heen en zag alleen maar bomen en bordjes als: crematorium, aula, afscheidsruimte. Nergens een bordje met ‘kantoor’ te bekennen. Er waren wel grote glazen deuren aan mijn linkerkant waar ik naar binnen zou kunnen gaan. Maar ja. Kon dat wel? Want ik vreesde toch bij een eventueel openen van deze deuren in één of ander aangrijpend afscheidsritueel terecht te komen.

Ik besloot het toch te proberen. Ik had geen andere mogelijkheid. Gelukkig bleek het de goede keuze. Er was een loket voor vragen en links naast het loket stond een kast met informatiefolders voor bezoekers. Net alsof je bij de plaatselijk VVV terecht was gekomen. Ik zag de wandeling liggen, zelfs twee wandelingen. Een stapeltje A4-tjes met nietjes bij elkaar gebonden. Ik nam ze beiden mee en liep naar buiten. De zon scheen. Ik had er zin in.

Rondwandeling

Wel had ik vandaag nog veel te doen. Dus een kwartiertje  gericht ronddolen en dan weer naar huis was het plan.

Mooie boom boven een graf

Ik keek om mij heen. Allemaal straatnamen. Alsof je in een klein dorp terecht was gekomen. Waar moest ik beginnen? Ik richtte mij op mijn A-4tje  om met de eerste aanwijzingen te starten: eerste pad naar links, tweede pad naar rechts, na de boom links, 8ste graf rechts.

Ik arriveerde bij het graf en keek naar de beschrijving van deze persoon. Helaas bleek de naam op het papier niet te corresponderen met de naam op het graf. Had ik niet goed geteld? Even terug. Had ik wel het goede pad genomen? Dit was toch het Jasmijnpad? Nog even een keer lezen. En nog een keer tellen. Nog een keer terug? Wat was het nummer van het graf?

Het werd een uitputtende lees- en raadwandeling van meer dan een uur. Volledig verdwaald op een toch schijnbaar overzichtelijk kerkhof met straatnamen. Mijn ogen prikten, ik kon geen tekst meer lezen en wou eigenlijk het liefst naar huis.

Toegegeven, het is een prachtige plek en het zal zeker leuk zijn om zo’n wandeling te volgen en informatie over de overledene te krijgen. Maar toen ik na een half uur pas op pagina 2 was en zag dat ik nog vier pagina’s te gaan had zonk de moed mij wel wat in de schoenen.

 

 

2 Replies to “Rondwandeling begraafplaats ‘Oud Eik en Duinen’”

  1. Tja, t is natuurlijk ook geen alledaagse beschrijving met grafnummers en dergelijke..
    t Is wel een hele mooie plek voor nabestaanden om hun gedachten te overpeinzen..

    1. Dat ben ik helemaal met je eens. Een prachtige plek. Er schijnen 100 monumentale bomen te staan.

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.