Van alles en nog wat

Soms heb ik zo’n dag dat ik eigenlijk niet precies weet waar mijn blog over moet gaan. Zo was ik vandaag aan het wandelen door wat straten en zag van alles wat ik opvallend vond. Maar er was geen éénduidig onderwerp. Na wat gepeins en gepieker hoe ik dit nou toch moest oplossen besloot ik gewoon een blog te schrijven over ‘van alles en nog wat’.

Het eerste wat mijn opviel was deze tekst op de gevel: Leer en Leef, Groei en Geef.

2de Sweelinckstraat: Leer en Leef, Groei en Geef
2de Sweelinckstraat: Leer en Leef, Groei en Geef

Een mooie tekst. Maar waarom deze tekst? Ik keek wat lager op de muur en las:

Haags Logegebouw. 

Ik maakte daaruit op dat je hier kan logeren. Een chique woord voor logeerplek? Maar het gebouw zag er niet uit als een slaapplek. Eerder een werkplek. Ik keek naar de overkant. Daar stond een kerk.

Zou het iets met de kerk te maken hebben?

Ik zocht het woord ‘loge’ op in de encyclopedie en vond de volgende uitleg:

De geslotene kamer der vrijmetselaars, in welke niemand, zonder het afgesproken teeken te geven, ingelaten wordt.

Dat klinkt niet echt als een logeerkamer of logé. 

Vrijmetselaars, het woord kende ik wel maar wat betekende het eigenlijk?

Het betekent van alles las ik, maar het is vooral geen geloofsovertuiging. Mensen die zich bij de vrijmetselarij aansluiten komen om te groeien als mens en niet om een geloof aan te hangen.

Maar waarom dan achter gesloten deuren? Waarom niet gewoon in alle openheid? Hebben ze wat te verbergen?

Ik vond het toch wat dubieus ondanks dat de tekst op de gevel mij aansprak.

Ik liep door.

Ik stak de Cornelis de Wittlaan over. Naast de mooie gevels sprong een bijzonder torentje mij in het oog.

Cornelis de Wittlaan huizen met torentje
Cornelis de Wittlaan: huis met torentje

Dat vind ik nou zo mooi aan Den Haag. Op de meest rare plekken vindt je opeens zulke aparte dingen. Mijn eerste gedachte was dat hier vroeger een kerk had gestaan. Maar het zat zo ingesloten tussen die andere huizen dat het onwaarschijnlijk leek dat hier een kerk had gestaan. Of zou het toch?

Ik passeerde een zomerse bos madeliefjes. 

Madeliefjes
Madeliefjes

Daarna liep ik de Reinkenstraat in. Een leuke kleine winkelstraat met veel oude panden. Ik zag eenhuis waar planten in beschilderde melkbussen stonden. Wat een vrolijk gezicht. Deze melkbussen zie je vaak op franse brocantes.

Reinkenstraat melkbussen met bloemen
Reinkenstraat: vrolijk beschilderde melkbussen met planten

Ik sloot af met de Regentesselaan. Een laan waar ik al eerder over geschreven heb. Het blijft een mooie laan om te fotograferen. Als je goed kijkt zie je ook nog een transformatorhuisje met Street Art erop gespoten.

Regentesselaan
Regentesselaan

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Wandel door de straten van Den Haag

Abonneer u nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder