Vlaggetjesdag in Scheveningen

Bord met Hollandse Nieuwe op vlaggetjesdag
Bord met Hollandse Nieuwe op vlaggetjesdag

Vlaggetjesdag in Scheveningen is altijd een feest. De dag van de Hollandse Nieuwe.

Aangezien ik dol ben op haring is dit mijn dag.

Haring in overvloed. Romig, vol van smaak en zijdezacht.

Op weg daar naar toe zie ik uitnodigende vlaggen hangen. Ik versnel mijn pas. Ik kan niet wachten om de eerste haring te proeven.

De haven is de laatste jaren erg veranderd. Van een wat rommelig oude vissershaven met vissersboten en wat restaurantjes tot een strak georganiseerde plek voor dure jachten en chique restaurants. Voor de vissers weinig te halen, voor de welgestelden genoeg.

Luxe jachtschepen en dure flats in de haven
Luxe jachten en dure flats in het  nieuw gebouwde deel van de haven

Maar de grote vissersboten blijven gelukkig ook bestaan. Maar uit het zicht van de restaurants en jachten. 

Vissersboten in de haven van Scheveningen
Vissersboten in het oude gedeelte van de haven

Je hebt hier een merkwaardige mix van Haags pratende Scheveningse havenarbeiders en welbespraakte middenklassers. 

Ook in het aanbod van de stalletjes vind je dat terug. 

Het is een markt van de oude ambachten zoals paling roken, spinnen, houten gereedschap- en klompen maken. Maar ook van de boeken, zeepjes en sieraden.

Vrouw in oude Scheveningse klederdracht bij een spinnewiel
Vrouw in oude Scheveningse klederdracht bij een spinnewiel

Naast de haring, de paling en de makreel zijn er ook trendy food stalletjes met gezonde burgers en zeewier garnituur.

De vissersschepen zijn imposant om te zien. Met hun grote netten en kleuren.

Als je op een door de weekse dag komt zie je de vissers daar ook werken. Nu zie ik groepen lachende familieleden doelloos over schepen schuiven met een biertje in hun hand. 

Groepen mensen op een boot met een biertje in de hand
Groepen mensen op een boot

Een palingroker doet het deurtje van de oven open. Het houtvuur brandt niet goed genoeg. Ondertussen schreeuwt hij dingen als ‘lekkerste vers gerookte vis die je kan krijgen’. 

Paling aan een rek in rookoven
Paling aan een rek in een rookoven
Man met paling aan een rek
Man bezig met paling aan een rek te rijgen

Op zich heb ik het naar mijn zin. Zij het niet dat er een paar reuze podia zijn neergezet. Waar plaatselijke amateurkoren hun best doen net niet zuivere zeemansliederen met ons te delen via mega speakers waar je niet omheen kan. Afgewisseld met schreeuwende schlagers en fanfare bands. 

En de mensenmassa’s blijven met het kwartier toenemen.

Ineens word ik omringd door hossende Hagenezen, meezingende voorbijgangers, dansende mannen en vrouwen in oude Scheveningse klederdracht. “Heb je even voor mij…” Ik kijk geschokt naar mijn buurvrouw. Maar zij begrijpt het niet. Ik probeer wat tegen haar te zeggen maar zij verstaat het niet. De muziek is te hard. Een toeterende vlaggetjesboot met vrolijk zwaaiende mensen komt langs. Mijn hoofd tolt. Het is teveel. Ik moet weg.

Ik zoek een rustige plek waar ik wat kan drinken. Maar dat lijkt vergeefs. Er is geen rustige plek. De muziek lijkt zich door elk gaatje heen te willen wringen om mij lastig te vallen.

Eigenlijk moet ik hier zo snel mogelijk weg. Maar ik besef mij dat ik nog geen haring heb gegeten.

Dan toch nog maar even de mensenmassa in. Ik zoek naar een stalletje. Er zijn er velen. En allemaal hebben ze de lekkerste haring. Een onophoudelijke stroom aan Hollandse Nieuwen. Na drie kwartier lopen wil ik terug naar het eerste stalletje. Daar was toch echt de beste haring. Ik zucht. Wat maak je het jezelf toch soms moeilijk.

Bootjes met vlaggetjes op vlaggetjesdag
Bootjes met vlaggetjes op vlaggetjesdag

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Discover more from Wandel door de straten van Den Haag

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading