Alfagolven

Het is vandaag een mooie dag. De laatste in een rij zomerse dagen in april. Vanaf morgen wordt het weer koud. Op dit soort dagen realiseer ik mij dat ik toch echt een zomermens ben en volgens mij velen met mij. Iedereen is dan buiten, loopt in zomerkleding en is blij. Enkelen zitten met gesloten ogen op bankjes en kinderen dartelen vrolijk rond . Het jachtige leven heeft plaats gemaakt voor een ontspannen tevredenheid.

Ik las een tijdje geleden een artikel over alfagolven naar aanleiding van een reactie op mijn blog. 

Dat vond ik zo interessant dat ik daar wat over wil vertellen. 

Alfagolven zijn bepaalde hersengolven die communicatie veroorzaken tussen hersencellen. Je hebt snelle en langzame hersengolven. Alfagolven zijn de langzamen en horen bij een ontspannen moment van zijn. Ontspannen en helder. Een voor mij aantrekkelijk gegeven. Want als ik ontspannen en helder ben, ben ik het meest creatief. En een fijn bijkomend voordeel is dat er geen ruimte voor stress of angst is tijdens een alfagolf.

Naast de alfagolven heb je ook bètagolven. Die staan symbool voor activiteit en stress. Bijvoorbeeld als je een belangrijk gesprek moet voeren of een goede sportprestatie moet neerzetten. Het voordeel van de bètagolven is dat het je scherp en uiterst geconcentreerd maakt. Prettig als je moet presteren. Maar niet prettig als het te lang duurt, want dan raak je overprikkeld.

Het moge duidelijk zijn dat ik geïnteresseerd was in de alfagolven.

Ik vroeg mij af hoe ik die zou kunnen opwekken.

Na wat onderzoek bleek dat wandelen alfagolven opwekt. En het luisteren naar muziek ook (en dan vooral klassieke muziek uit de Barok, zoals Vivaldi of Bach). 

Maar een goed boek lezen of dagdromen over de toekomst brachten ook alfagolven teweeg. Een schot in de roos, want al deze dingen deed ik elke dag. Ik zou één grote wandelende alfagolf moeten zijn. 

Helaas is het tegendeel waar.

Hoe zou ik dan wel in die rustige maar heldere modes kunnen komen?

Zou ik misschien moeten stapelen? Dingen combineren? Zoals al wandelend naar muziek luisteren? Zou ik dan een dubbel effect hebben? 

Ik stelde deze vraag aan een wetenschapper, maar hij reageerde niet op mijn e-mail. Dus besloot ik het zelf uit te proberen.

Allereerst het wandelen. Een uurtje wandelen maakte me al rustig merkte ik. Maar hoe langer ik wandelde, hoe meer ik in een soort rustige aangename flow terecht kwam. Ik nam aan dat dat de alfagolf moest zijn.

Daarna testte ik het muziek luisteren tijdens het wandelen. Vivaldi, ’De Vier Jaargetijden’. Drukke violen en loopjes gingen met mij aan de haal en ik merkte dat ik er onrustig van werd. Dit was niet het effect wat ik hebben wou. Andere muziek dus! Aangezien ik fan ben van Minimal componisten besloot ik naar Philpp Glass te luisteren. Naar zijn Piano-etüdes. Die zijn rustig en repetitief. Eenvoudig en kalm. Al bij de eerste klanken merkte ik dat ik in betere sferen terecht kwam. De omgeving werd mooier en dromen en ideeën ontstonden spontaan. Ik ervoer een lichte mate van gelukzaligheid. Met andere woorden, dit stapelen had effect! Dit leek mij een hele pure alfagolf. 

Alfagolven kun je ook opwekken door binaural beats. Wat zijn binaural beauts in godsnaam? Dat zijn twee tonen met een iets verschillende toonhoogte die je beluistert op een koptelefoon. De éne toon hoor je links, de andere toon rechts. Doordat de twee tonen heel weinig van elkaar verschillen in toonhoogte hoor je een trilling. Dat wordt wel de derde toon genoemd. Deze toon, trillingen zijn een aantal keer per seconde. Die noem je alfagolven.

Ook wel te vergelijken met een piano die gestemd moet worden. Stel, je drukt een ‘a’ in en tegelijkertijd een ‘a’ die een octaaf hoger is. Als je piano vals is hoor je een trilling. Dat is de trilling die alfagolven veroorzaakt als je tenminste die twee tonen met de koptelefoon zou beluisteren.

Ik heb dit nog niet geprobeerd, maar dat wil ik zeker nog doen. Het wordt gebruikt om beter in slaap te kunnen vallen heb ik begrepen. Spannend. Op Youtube schijnen er voorbeelden van te zijn.

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.