De Trekvliet doorkruist vier wijken

Het is half tien. Ik heb afgesproken in het Laakkwartier met de eigenaar van Paviljoen Kobus. Een leuke lunchroom op de Trekweg aan de Trekvliet. 

Als ik daar aankom zie ik dat het paviljoen blauw geschilderd is. De naam Paviljoen Kubus kan ik nergens meer vinden. Het lijkt erop dat de naam is veranderd, want de eigenaar Leo draagt een shirt met Lunchboxx er op.

Ik ben iets te laat, maar gelukkig is dat niet erg want Leo is  nog in de keuken bezig. Hij doet alles zelf. 

Als hij naar buiten komt vraagt hij wat ik wil drinken en loopt vervolgens weer naar binnen. 

Ik ga op zijn terras zitten. Er is nog niemand. Maar het is dan ook nog vroeg. Als hij terugkomt met mijn drankje haalt hij twee lekker liggende klapstoelen uit de kast en zet die op de vlonder aan het water.

Gezellig zitje aan het water

We gaan zitten. Een meter van elkaar verwijderd. Ik voel de behoefte om mijn stoel iets op te schuiven. Ik ben een hardliner in de afstandsregel. Maar dat voelt wat vreemd. Dus laat ik het zo.

We babbelen gezellig over allerlei onderwerpen en eventuele plannen voor de toekomst. Na een uurtje moet hij weer door met zijn werk. Hij is allemaal lunches aan het voorbereiden. Mensen komen hier maar hij moet ook eten bij de mensen thuis brengen.

Eerst deed hij dat nog met de auto. Maar nu doet hij alles op de fiets. Hij noemt een duizelingwekkend getal als hij over het aantal kilometers praat wat hij de laatste maanden heeft gefietst.

Ik heb het plan om langs te Trekvliet (water) te gaan lopen. De Trekvliet loopt helemaal door tot Leidschendam. Maar Leidschendam bewaar ik liever voor een andere keer.

Als ik langs het water loop is het heel rustig. Ik kom een enkele wandelaar of hardloper tegen.

Er staan ook gezellige houten picknicktafels.

Aan de overkant van het water wordt druk gebouwd. Dat is Binckhorst. Ik zie ook enkele café’s.

Wat verderop is een ganzenfamilie lekker aan het luieren. Alsof ze op een strandje in de Provence aan het zonnen zijn! Ze lijken niet onder de indruk van mijn naderende persoon. Toch loop ik er maar even met een boog omheen, want ik wil ze niet storen. 

En ook deze twee witte ganzen die normaal al bij de eerste stap je boos aankijken blijven rustig liggen.

Overal staan oude roestige objecten vol met gedroogd modder die uit het water zijn gevist. Ze staan kunstig tegen een boom. Als je er een kaartje met een naam bij zou doen zou ik geloven dat we hier met Urban Art te maken hebben.

Aan de overkant zie ik een roeivereniging. Roeivereniging De Laak. Deze bestaat al meer dan honderd jaar. Geregeld zie ik roeiboten met roeiers langskomen. Het rustige geplons van de peddels veroorzaakt een aangenaam achtergrondgeluid.

Als ik nog geen tien minuten gelopen heb zie ik tot mijn verrassing een bordje met Rijswijk staan. Bij een kade. De Broekslootkade is de grens van het Laakkwartier en Rijswijk. Rechts is het Laakkwartier en links Rijswijk.

Aan de kant van Rijswijk staan woonhuizen van voormaat met meerdere verdiepingen. En straten vol met bomen en groen.

Groene laan in Rijswijk
Huizen in Rijswijk

In het Laakkwartier zie je alleen maar grote blokkendozen en appartementen. Het contrast kan bijna niet groter.

Huizen in het Laakkwartier

Als ik doorloop op de Trekweg zie ik ineens twee stenen palen met een park erachter. Dat is verrassend.

Cromvliet heet dit park. Dit is ooit een buitenplaats geweest.

Op het informatiebord staat een wandeling aangegeven. Een wandeling van zes en een halve kilometer. Interessant.

Eigenlijk zou ik de wandeling nu meteen willen maken. Want het is er zo groen. Zo rustig. Zo mooi.

Vijver in buitenplaats Cromvliet

Maar ik bedenk me dat dat beter is voor een andere keer.

Ik moet nu terug naar de Trekvliet. 

De Trekvliet komt uit bij een oude brug, de Geestbrug. Een historische brug.

Zodra ik op deze brug sta zie ik het bordje Voorburg. Daar staan een paar prachtige huizen.

In die korte tijd dat ik langs het water heb gelopen heb ik drie wijken aangedaan: Laakkwartier, Rijswijk en Voorburg.

Dit bordje staat in Rijswijk in de
Beetslaan

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Discover more from Wandel door de straten van Den Haag

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading