Meeuwenterreur

Kleine Mantelmeeuw op brug Gooilaan Den Haag
Kleine Mantelmeeuw op brug Gooilaan

Op het wapen van Den Haag staat een vredige ooievaar afgebeeld met een paling in zijn bek.

Maar dat moeten ze maar eens veranderen in een agressief gulzige meeuw.

Vliegende meeuw in de aanval
Vliegende meeuw in de aanval Rodekruis Plantsoen

Als er geen broedseizoen zou zijn zou het misschien nog meevallen, maar sinds de meeuwen nesten bouwen op onze daken is het een ware terreur.

Meeuw op schoorsteen
Meeuw op schoorsteen Anton de Haenstraat

Elke ochtend om 5 uur komen ze schreeuwend mijn slaap verpesten. Ik sluit dan ramen en druk kussens tegen mijn oren om het geluid te dempen. Maar niks lijkt opgewassen tegen dat mega-geluid. 

En waarom zo vroeg? Want ze zijn altijd eerder dan de rest van de vogels.

Vuilniszakken zijn hun leven niet meer zeker. Zwerfafval begint een probleem te worden. 

Opengrukte vuilniszak in Lage Nieuwstraat
Opengrukte vuilniszak in Lage Nieuwstraat

Het vrolijke getsjilp van andere vogels wordt geregeld overstemd. Niemand kan er wat tegen doen.

De enige vogel die tegen dit geschreeuw is opgewassen is de groene halsbandparkiet. Die geeft pas een geluid. Een rauwe oerkreet alsof zijn laatste uur geslagen heeft.

Maar deze exoten zijn dikwijls alleen dus dat is te overzien. De meeuwen daarentegen vliegen geregeld in groepen. En hebben hele gesprekken met elkaar. 

Gelukkig terroriseren ze ons alleen in de zomer. Nou ja, gelukkig. Net als je je slaapkamerdeuren open hebt staan omdat het zo’n warme nacht is slaan ze toe.

Ik associeerde de meeuw altijd met boottochten naar Vlieland. Over de zee vliegen ze als een soort beschermheren met je mee. En hun geroep had altijd een kalmerende werking op mij. 

Vliegende Mantelmeeuw
Vliegende Mantelmeeuw

Maar sinds een meeuw mijn overheerlijke HEMA-worst uit mijn hand heeft gerukt en zij mij geregeld uit mijn slaap houden is mijn bewondering omgeslagen in afkeer.

Ik heb de gemeente hier eens over geschreven. Dat ze iets tegen de meeuwenoverlast moeten doen. Dat doen ze ook. Alleen niet in mijn buurt en ook niet om 5 uur ‘s ochtends.

Het schijnt dat de vossen de meeuweneieren opeten in de duinen. Daardoor zijn de meeuwen naar de stad gedreven. Op de daken kunnen ze nu in alle rust hun nesten bouwen en eten is er genoeg op de straten. 

De vuilniszakken zijn grotendeels ondergronds gegaan en ik had echt gedacht dat dat zou helpen. Ja, het zwerfafval is aanzienlijk verminderd. Weinig kapot gerukte vuilniszakken meer. Maar helaas weten ze hun maaltjes nog altijd te vinden.

Duiven eten boterhamresten van de meeuw die net weg is
Duiven eten boterhamresten van de meeuw die net weg is

Ze houden er niet van gefotografeerd te worden. Dan vliegen ze snel weg.  Vooral als je ze betrapt op het eten van een lekkernij uit een overgebleven maaltijd. Maar als ik mij dan omdraai en stiekem over mijn schouder kijk zie ik ze toch weer gretig doorknabbelen.

Sinds 2016 lopen er ‘buurtwachten’ in de Bomenbuurt met een laserkanon. De gemeente heeft die apparaten geleverd aan bewoners die gek worden van de meeuwen. De werking is simpel: richt de straal op de meeuw, dan vliegt die weg. Na een tijdje zullen ze dan beseffen dat ze beter ergens anders kunnen gaan leven. Maar ja, is dat niet gewoon het verschuiven van het probleem?

Volgens de wet is de meeuw een beschermde diersoort.

4 reacties op “Meeuwenterreur”

 1. TIP Ze zitten vaak op ventilatiekanalen (hoogste punt op plat dak). Ik heb redelijk succes (geen garanties) met het weren door middel van vossenkreten. De geluiden haal ik nu van youtube (zoek op fox sounds – fox call ) en dan houd ik de tablet onder de afzuigkap. Vooralsnog lijkt dit te voldoen (het biedt in ieder geval hoop).
  Of het nu nog werkt nu ze eieren hebben? Anders voor volgend jaar, begin er maar vroeg mee (maart/april)…

  1. Hé Hans, wat een leuke en originele oplossing zeg!
   Hoe lang houdt jij je tablet onder de afzuigkap?

   Ik heb drie schoorstenen: twee rookkanalen en één voor de afzuigkap. Welke zou ik dan volgens jou het beste kunnen gebruiken?

 2. Barbara, fijn dat het gelezen wordt…
  Vossengeluiden zijn ook niet al te fijn om aan te horen dus zolang als nodig, halve minuut, eventueel herhaald met tussenpozen.
  Ik zou de afzuigkap gebruiken, maar in ieder geval geldt hoe hoger je in het huis het doet, hoe beter, want dan is immers de afstand kleiner en het geluid harder (minder gedempt door de lengte van het kanaal).
  Hans

  1. Dank je Hans!
   Ik heb al gemerkt dat mijn katten doodsbang worden van dat geluid.
   Nu de meeuwen nog.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Discover more from Wandel door de straten van Den Haag

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading