Street Art

Als ik door een stad loopt kom ik dikwijls transformatorhuisjes behangen met afgescheurde posters en rommelig opgespoten graffiti tegen. Het aanzicht maakt mij niet vrolijker. Het lijkt wel of elk onbestemd object zoals deze huisjes, prullenbakken, banken en fietshokken dwangmatig lelijk gemaakt moeten worden met niet te definiëren letters.

Graffiti op rolstoelhuisje
Graffiti op rolstoelhuisje

Totdat ik in Den Haag liep.

Tot mijn grote verrassing zag ik daar prachtig bespoten transformatiehuisjes. 

Graffiti op transformatorhuisje 'Joy Chiquita'
Graffiti op transformatorhuisje: ‘Joy Chiquita’ Gooilaan

Ik ging er over lezen. Het bleek dat er een groot project was opgezet om oude graffiti te verwijderen en kunstenaars de kans te geven mooie nieuwe graffiti te ontwerpen. Street Art noem je dat. Kunst op straat.

Je zou kunnen zeggen dat deze huisjes de grootste publieke expositie van den Haag zijn. Want naast deze huisjes hebben de kunstenaars ook tunnels en muren bespoten. De meest mooie beelden levert dat op.

Graffiti transformatorhuisje Regentesselaan door Sophia den Breems
Graffiti transformatorhuisje Regentesselaan door Sophia den Breems

Ik heb nooit geweten dat graffiti meer kan zijn dan baldadige wit-zwarte punkletters.

En nooit geweten dat graffiti zo mooi kan zijn. 

Er zijn in de wijk Segbroek ongeveer veertig transformatorhuisjes beschilderd en er zijn wandelingen uitgezet langs deze huisjes. Wat een leuk idee! Dat ga ik zeker een keer proberen. Ook zijn er digitale wandel- en fietsroutes te vinden: http://www.thehaguestreetarttour.com

Mooie graffiti schijnt een preventieve werking te hebben. Daarom heeft Den Haag dit project gerealiseerd waarbij 2000 vierkante meter aan muren en elektriciteit huisjes werden beschilderd met Street Art. Street Art is een ander woord voor graffiti. 

Om illegale graffiti, posters en vandalisme te voorkomen.

Waardoor het een schonere, veiligere en kleurrijke omgeving  zou worden.

Gfaffiti electriciteitshuisje Valkenboskade
Graffiti op transformatorhuisje Valkenboskade

2 reacties op “Street Art”

  1. Wat leuk! Nooit geweten, ik ga er op letten. Ik word een hoop wijzer van mijn eigen stad door jouw blogs. (Alleen die over Berg&Dal was niet nieuw voor me 😏)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Discover more from Wandel door de straten van Den Haag

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading