Park zonder naam

Park zonder naam

Als ik in Frankrijk ben, ben ik dikwijls in verwarring wat betreft de indeling van dat land. In welke provincie zit ik nou precies? In welke gemeente? In welke streek, welke buurt, welk gebergte?

In Nederland is dat een stuk duidelijker. Daar heb je slechts provincies en gemeenten. En streken zoals de Betuwe of de Veluwe. Maar dat is het dan wel.

Met die wetenschap ging ik de stad Den Haag indelen. En tsja, toen bleek het allemaal toch wat gecompliceerder dan ik had gedacht.

Den Haag kent drie indelingen: stadsdelen, wijken en buurten.

Dit is nog overzichtelijk.

Maar toen ik wat preciezer ging kijken kwam ik tot de volgende ontdekking:

Stel, je woont in de Copernicuslaan. Dan kan je die onderbrengen in een stadsdeel, een wijk en een buurt. Dat is nog wel te begrijpen. En dat een wijk uit meerdere buurten bestaat is ook nog logisch. Maar wat als één van die buurten dezelfde naam heeft als de wijk? Heeft iemand het dan over de wijk of over de buurt? 

Bijvoorbeeld, als je in de Copernicuslaan woont, woon je in de wijk ‘Valkenboskwartier’ en ook in de buurt ‘Valkenboskwartier’. Hoe verzin je het. En nou blijkt er ook nog een onderverdeling van straatnamen te zijn. Copernicus was een uitvinder en daarom hoort deze straat bij de ‘UItvinderswijk’. 

En zelfs dan ben je er nog niet. 

Als de ‘Uitvinderswijk’ nou alleen deze wijk betrof zou het prima zijn geweest, maar nee, deze overlapt weer delen van andere wijken.

Wie weet dit nou?

Want NERGENS staan bordjes. Ik heb nog nooit een bordje met ‘Valkenboskwartier’ zien staan en al helemaal niet met ‘UItvinderswijk’. Ja, ik weet nu dat ze bestaan, maar waar ze precies beginnen of eindigen? Ik zou het niet weten. 

Ander voorbeeld: De Walnootstraat.

De Walnootstraat is onderdeel van de ‘Notenbuurt’. Het Centraal bureau voor Statistiek beweert dat de ‘Notenbuurt’ bij de wijk ‘Vruchtenbuurt’ hoort en de gemeente Den Haag beweert bij de wijk ‘Waldeck’ . Dus in welke wijk was ik nou aan het lopen?

Goed, met deze informatie en een tollend hoofd ging ik op zoek naar de naam van een park waar ik al dagen naar op zoek was. 

Dit was ik al wijzer geworden: het park lag in de Mensenrechtenbuurt (een buurt in een buurt). Ik had nergens een bordje gezien met deze buurtnaam, maar omdat ik een beetje had leren gokken met straatnamen bleek ik de juiste naam te hebben gevonden.

Maar ja, nu moest ik nog de naam van dit park te weten zien te komen. Hoevaak had ik er nu wel niet omheen gelopen? Verder dan bordjes als hondenuitlaatplaats en speelplek kwam ik niet. En het gekke was, ik zag wel straatnamen van fietspaden die door het park heen liepen.

Zou het dan een ‘groenstrook’ zijn zoals sommige stukken in Den Haag ook wel worden genoemd? Maar daar leek het mij veel te groot voor.

Pad met bruggetje

Ik werd omringd door afgeknotte wilgenbomen, kwetterende vogels, kronkelpaadjes, bomen, groen en heel veel slootjes. 

Eén van de vele sloten

Ik heb een tijd gedacht dat dit het Florence Nightingalepark was. Maar dat is op de kaart een duidelijk afgebakende groene driehoek. En dit parkje is niet eens een groene vlek. 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Discover more from Wandel door de straten van Den Haag

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading