Westduinpark

Westduinpark

Het Westduinpark is een natuurgebied wat tussen de zee en de stad lig. Het is een natuur-duingebied waar menig Hagenaar naartoe gaat om frisse zeelucht op te snuiven of om lekker te wandelen.

Ook hardlopers zie je geregeld voorbij komen. Het fijne van dit park is dat je even het gevoel kan hebben weg te zijn uit de stad. Je hoort geen verkeer. Je ziet geen mensen. Alleen de vogeltjes en de konijnen.

Ik ben er vaak. Om te wandelen of om te luisteren naar de stilte.

De duinen, het zand, de bomen, de wind en de zee maken dit tot een aangename plek.

De laatste jaren is het Westduinpark gerenoveerd om de duinen beter te beschermen tegen de stijgende zeespiegel. Vele planten en bomen zijn weggehaald om plaats te laten maken voor de oorspronkelijk vegetatie.

Er zijn ook nieuwe wandelpaden bijgekomen (De groene paaltjes). Geasfalteerde paden zijn vervangen door zandpaden, bospaden en schelpenpaden.

De fietsers hebben het goed. De eerst toch wel hobbelige wegen vol met gaten zijn vervangen door strak asfalt met verkeersdrempels voor een te enthousiaste wielrenner.

Aan de dieren is ook gedacht. Schotse hooglanders kunnen hier lekker grazen. Deze natuurlijke manier van maaien helpt de zaden te verspreiden. 

De hooglanders hebben een enorm aaibaarheidsgehalte. Ik moet mij dikwijls inhouden ze niet om de nek te vliegen. Maar ik heb gelezen dat je niet te dicht in hun buurt moet komen. k vraag mij af wat ze zouden kunnen doen.

Vanmorgen stonden er tien op mijn wandelpad. Gelukkig was er nog een uitwijkmogelijkheid.

Tien Schotse hooglanders op mijn wandelpad

De nieuwe fietspaden maken het makkelijker van de ene plek naar de andere te gaan.. Zij het niet dat auto’s en vrachtauto’s die de strandtenten bevoorraden daar nu ook gebruik van maken. Eerst gingen deze stapvoets en met respect voor de wandelaar en de fietser. Maar nu zie je fietsers aan de kant gaan, afstappen om de steeds harder rijdende auto’s te kunnen laten passeren. 

Zo moet het toch niet zijn? De auto’s mogen daar toch helemaal niet komen?. Is er geen andere manier te bedenken om de strandtenten te bevoorraden?

Ik loop naar de ingang van strandpaviljoen De Kwartel. Ze zijn met de opbouw bezig.

Bulldozers op het strand

Ik word blij van dit tafereel. Want dit betekent dat de zomer weer gaat beginnen. We kunnen weer naar buiten. Lekker naar het strand en de duinen. 

Strandpaviljoen De Kwartel wordt weer opgebouwd

Ik kijk naar achteren. Het is nu nog stil. Geen auto of vrachtauto te bekennen.

Maar dat gaat binnenkort veranderen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Discover more from Wandel door de straten van Den Haag

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading