Bibliotheek

Bibliotheek

Een modern kolos kijkt mij gevoelloos aan. 

Als ik naar dit gebouw kijk denk ik niet, goh wat gezellig, laat ik hier eens even een boekje gaan lezen. Liever loop ik snel voorbij.

Heel anders dan de bibliotheek in Utrecht. Waar het altijd een plezier is om naar toe te gaan.  Al bij de ingang voel je je welkom en gestimuleerd door dit oude gebouw aan de gracht.

Bij de bibliotheek in Den Haag blijf ik weg. 

Dat is jammer. Want ik heb wel begrepen dat er een goede CD collectie is en dat er veel partituren voor musici staan. Toch lukt het mij niet daar naar binnen te gaan.

Dan moet vandaag maar de eerste keer zijn.

Enigszins ongemakkelijk nader ik het gebouw. Waar is de ingang? Ik zoek naar een deur maar vind die niet. Wel een kleurig beeld.

Karel Appel: ‘Frog with umbrella’

Ik probeer te ontcijferen wat dit voorstelt. Het beeld heet ‘Frog with umbrella’.

Het lukt mij niet helemaal hier een kikker met een paraplu in te zien. Ik zou meer denken aan een wezen met een drumstel. Maar ja.

Ik loop naar de ingang van het gemeentehuis.

De bibliotheek zit tegen het gemeentehuis aan.

Ingang bibliotheek
Ingang bibliotheek

Gek, dat woord ‘gemeentehuis’. Als kind dacht ik dat ‘gemeentetehuis’ de juiste formulering was. Helaas kom ik daar niet meer vanaf. Bij het gemeentehuis zie ik de ingang van de bibliotheek. Ultra modern, wit, glas, een draaideur waar je nooit weet zeker van weet of je die moet delen met een medemens.

Ik loop naar binnen en ga door veiligheidspoortjes. Het is te begrijpen dat je bij zo een groot gebouw denkt aan een eventuele ontploffing. Maar heel welkom voel ik mij niet. 

Eenmaal binnen kijk ik de ruimte in. Een enorme ruimte komt er op mij af. Een café, winkeltjes, boeken, balies, vvv, informatie. Er is veel. En dan zijn er nog meerdere etages met verschillende onderwerpen.

Winkeltje in de bieb

Ik weet niet waar ik moet beginnen.

Dan maar naar het café. Dit is een open ruimte met mensen die achter hun laptop zitten. Of met elkaar praten. Lezen zie ik hier niemand. 

Ik bestel een thee en wordt in het Engels aangesproken. De klant na mij heeft wel een Nederlandse dialoog.

Ik ga zitten. Een kopje thee voor een euro uit de machine is dit niet. Zeker niet, maar het is een lekkere kop thee. En het gebak voor gemiddeld vier euro ziet er goed uit. Maar ook dat nodigt mij niet uit tot een dagje vertoeven in deze bibliotheek.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Discover more from Wandel door de straten van Den Haag

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading