Solleveld, prachtig natuurpark

Intuïtief wandelen brengt de grootste verrassingen met zich mee (zie blog intuïtief wandelen). Je wandelt en laat je leiden door nieuwsgierigheid. 

Zo liep ik in het Hyacintenbos. Een bos bij Landgoed Ockenburg (zie blog Ockenburg). Er stonden wat huisjes in een park achter bomen verscholen. Mijn wandelgenote wou weten wat dit voor park was. Inplaats van linksaf te gaan, (het pad wat ik kende), gingen wij rechtsaf, (het pad wat ik niet kende).

De ingang van dat park konden wij niet vinden. En het werd ook niet echt duidelijk wat het voor een park was. Toen besloten we een andere route te nemen.

We botsten op een hek  met het bord: Natuurreservaat Solleveld. 

Solleveld
Welkom in Solleveld

Was hier een natuurreservaat? 

We openden schichtig het hekje en keken om ons heen. Mochten we hier wel lopen?

Natuur Solleveld
Natuur Solleveld

Een verrassende natuur openbaarde zich aan ons.

Je moest inderdaad een passe-partout hebben om hier te mogen wandelen, lazen we, maar wij waagden het er op. Een klein stukje maar en dan weer terug.

Kromme bomen
Kromme eikenbomen

Dat kleine stukje werd een uur. Wat een natuur! Zand, kleine kromme eikenbomen, vele soorten mossen, heide, duinen, zand, bossen, plassen, van alles zagen we. En zo ongerept.

Plas door het raam van een uitkijkpunt
Plas door het raam van een uitkijkpunt

Na wat gelezen te hebben over dit gebied weet ik nu dat er maar een bepaald aantal mensen mogen wandelen om de natuur in tact te houden. Ik zal mij inschrijven voor zo’n kaart.

In de Hoge Veluwe is er veel hei. Je ziet het overal. Maar als je in een duingebied dicht bij zee loopt is dat verrassend. Dan is het net zoals bij een ‘echt zanderig duin’ in de Hoge Veluwe: een bijzonder verschijnsel.

Heide
Heide

We volgden een groene pijl. Dat bleek een wandeling richting de watertoren te zijn. 

Dit gebied is namelijk een waterreservaat van Dunea, het duinwaterbedrijf van Zuid-Holland. Je mag daarom ook niet wildplassen of dingen op de grond gooien, want het grondwater moet schoon blijven.

Het grenst aan Landgoed Ockenburgh en het Hyacintenbos.

Solleveld maakt onderdeel uit van het ‘Nationaal Park Hollandse Duinen’.

Vele kleuren
Vele kleuren

Dunea beheert drie duingebieden tussen Monster en Katwijk die deel uitmaken van ‘Nationaal Park Hollandse Duinen’: Solleveld, Meijendel en Berkheide. 

Deze drie gebieden zijn belangrijk voor het zuiveren van drinkwater. Uniek in de wereld! Wij gebruiken de reinigende kracht van de natuur. De duinen filteren het water. En daarom moet er goed gezorgd worden voor deze duinen.

Rood-oranje paddenstoel
Rood-oranje paddenstoel

Hier moest natuurlijk wat (verwarmd duinwater) op gedronken worden. Dus wij eindigden in de tuin van de tijdelijke Kasserie Ock (zie blog). Een brasserie gebouwd in een kas.

Er stond een schattig geschilderde caravan die kleine snacks met koffie en thee verkocht. Twee stoelen met een houten kistje stonden verleidelijk op ons te wachten. In het zonnetje.

Caravan met kleine snacks
Caravan met kleine snacks

“Alles wordt hier gerund door vrijwilligers,” zei de vrouw in de caravan. “Tot de bouw van het Landhuis Ockenburg klaar is. Dan gaat dit allemaal weg.”

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.